Your One Stop For All Products!

Studio Dlux brightens up Rio de Janeiro office for Grupo Editorial Record


Plywood furniture and vibrant colours feature in the headquarters for one of Brazil‘s major publishers, which has been overhauled by architecture office Studio Dlux.


The studio renovated the 595-square-metre office for Grupo Editorial Record, which is spread across several floors in a 1980s block in the São Cristóvão neighbourhood of Rio de Janeiro.

Studio Dlux designed the project
The office design is for Grupo Editorial Record

Local firm Studio Dlux was initially hired to renovate a single level, but after a careful analysis of the company’s needs, the project was expanded to two floors.

“The project became a more strategic proposal to reformulate the division of workspaces in some sectors of the company – editorial and marketing,” the firm said.

“The project that once was designed just to modernise the space ended up changing the Group’s thinking in relation to workspaces and promoted a behavioural change.”

Grupo Editorial Record is in Rio de Janeiro
Vibrant colours are central to the design

The editorial department is located on the third floor, while the marketing group is housed on the fourth. Overall, the team sought to create a brighter and more open atmosphere on both levels, which were formerly dark and cramped.

On the third floor, the layout was totally reconfigured. In the past, different book groups were separated from one another. To foster collaboration, the architects removed partitions and created a central, open area with shared workstations.

Glazing separates private offices from the main areas
Private offices are enclosed within glass walls

The central zone is ringed by private offices enclosed within glass walls. The glazing provides transparency and enables light to flow in through perimeter windows.

“This layout contributed to the symmetry that Grupo Record sought so that all editors could see each other and have the privacy for some more strategic meetings,” the team said.

Studio Dlux designed the project for a Brazilian publishing house
Pops of colour are included in the shelves

A similar layout strategy was used on the fourth floor. One small difference is the function of the enclosed rooms, which serve as both offices and meeting spaces.

Each level also has a kitchen and dining area, which are referred to as “decompression zones”. Suspended over a dining table is a wooden lighting installation that can hold potted plants.

Suspended over a dining table is a wooden lighting installation that can hold potted plants
A wooden lighting installation features potted plants

Pops of colour help enliven the office environment. A deep sky blue was used on the third floor, while orange and seafoam green were used upstairs. The colours were chosen in collaboration with the company’s employees.

The project’s simple finishes include vinyl flooring and white drywall. Plywood was used to fabricate built-in furniture and desks. Electrical cords are held within painted pipes that run up to the ceiling.

Studio Dlux added sky blue to the third floor's walls
Sky blue is used on the third floor

The project also entailed a full upgrade of the building’s infrastructure.

Other projects by Studio Dlux include the conversion of an event space in Curitiba into a school featuring a multicoloured playground and a vaulted ceiling that looks like a starry sky.

Photography is by Dhani Borges.


Project credits

Architect: Studio Dlux
Team: Beatriz Guedes (lead architect), Denis Fujii, Karina Delomo, Maria Eduarda Scarsanella, Thaís Rio
Collaborative architect: Paloma Rosa
Engineering: Diedro Engenharia
Client: Grupo Editorial Record
Floor: W. Magalhães
Frames: DJ Esquadrias em Alumínio LTDA
Desks: Mono Design
Wall stickers: Bonton Arte Sign
Joinery and furniture: Reativa Cenografia/Mono Design
Lamps: Ledeteria



Source link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

ihome Digital | Amazon Affiliate Store
Logo
Reset Password